• Åk på träningsläger i Valencia!
    Åk på träningsläger i Valencia! Åk med ert lag till en av Spaniens främsta klubbar genom tiderna - Valencia CF. Ni kommer få träna på Valencias egen anläggning med Valencias akademitränare.…

Artiklar

Svart eller vitt

Image

- Det är viktigt att träna "svart eller vitt", så det inte blir grått. Att man vet vad det är man tränar, så det inte blir en grå massa av allt. Är man i träningssäsong, då tränar man. Är man i tävlingssäsong, så tävlar man, säger Agne Berqvall, tränare för bland annat Carolina Klüft, Jenny och Susanna Kallur. (apr-05)

Agne Bergwall är en av personerna bakom det svenska friidrottsundret. Som tränare för några av landets främsta aktiva borde han ha en hel del erfarenheter att dela med sig av till andra ledare. Tips som går att applicera på de flesta idrotter. Hur utvecklar man talanger, hur ser man till att behålla glädjen i idrotten, även under en OS-final?

Coachen har intervjuat Agne Bergvall som betonar betydelsen av idrottarens sociala nätverk.

Berätta lite om dig själv och din bakgrund
- Jag är född 1962 och var aktiv fram till 1984 på en halvtaskig nationell nivå. Blev sedan med automatik tränare och funderade inte speciellt mycket varför, det bara skulle vara så. Jag har alltid varit nyfiken och haft viljan att utveckla. Detta tror jag är en förutsättning för att lyckas som tränare och coach.

Hur många aktiva är du tränare för just nu?
- Det beror på -om man nu kan svara så. Vi är sex tränare som har ansvar för 23 aktiva. Huvudansvaret är fördelat med 9 på mig, 7 på Tobias Karlsson, 5 på Håkan Widlund samt även ansvar på Karin Torneklint i Falun, Urban Andersson och Maria Thuresson. Den soppan är ganska väl reglerad genom att vi har olika ansvarsområden som t ex att Tobbe har sprintansvaret, jag har styrka, Håkan har häckansvar o.s.v. Detta kräver en öppenhet och prestigelöshet oss emellan, att vi pratar ofta och framförallt MED varandra. Håkan och jag har jobbat tillsammans sedan 1986 så vi känner varandra ganska väl. Det jag gör för alla är den gemensamma samordningen.

Hur skulle du beskriva dig själv som ledare, har du någon filosofi kring ditt ledarskap?
- Ibland är det bra att ta till uttryck och floskler. - Att göra det omöjliga möjligt. Att ha kul med kvalitet. Att jobba med gruppen och teamet för att ta tillvara allas kunskap och glädje både som aktiva och tränare.I mina ögon är dock det viktigaste att i alla sammanhang se helheten och tryggheten för individen. Det vill säga att för att prestationen ska kunna optimeras måste vi alltid se hela människan. Att ha människan och idrotten i centrum hela tiden med människan först.

Den spontana glädje man ser i Carolina Klüft när hon tävlar på de internationella arenorna saknar motstycke. Hon lyckats dessutom alltid prestera som bäst när det gäller. Hur förklarar du Carolinas storhet? Varför har just hon blivit så bra?
Hon har alla de egenskaper som jag lägger in i ordet talang.
- Fysiska talangen - på alla plan både koordinativt och fysutvecklingsmässigt.
- Psykisk talang - att kunna hantera alla dessa situationer om dyker upp både i tränings- och tävlingssammanhang. Numera handlar det lika mycket att hantera situationer utanför arenan, såsom till exempel media.
- Att hon har blivit begåvad med en kropp som verkligen tål träning.
- VIKTIGAST AV ALLT. Att hon har 100% inställning till det hon gör oavsett vad det är. Att ta BESLUTET och göra det med en fantastisk stor del GLÄDJE.

En sjukampare måste ha alla egenskaper och vara smidigt, snabb och stark. Hur hittar man balansen så att man inte övertränar en förmåga på bekostnad av en annan?
-Att grundfysiken finns, det går inte att hoppa över något steg i uppbyggnaden från ungdomsår till färdig elit. Att alltid ta ETT steg i taget, försök aldrig att gå genvägar för de finns inte. Vi har all tid i världen om vi bara låter det ta den tid det tar. Självklart måste det finnas en planering och en kontinuerlig uppföljning på vägen så aktiv tränare vet vad vi gör. Men grunden är ändå rätt träning i rätt ordning.

Carolina visar en stor glädje när hon idrottar. Varifrån kommer den och gör man som ledare för att uppmuntra denna glädje hos sina aktiva?
- När vi tränare får förmånen att jobba med så positiva aktiva är det inte svårt att själv vara positiv. I vårt team försöker vi bygga allt på att hitta de positiva bitarna i all träning. Att göra det i grupp. Att försöka hjälpa till med att få en trygghet hela träningssituationen.

En ung idrottare som når framgång för ofta stor uppmärksamhet och därmed ökade krav på sig. Hur gör man för att hantera denna press och vända den till något positivt och stärkande?
- Med risk för att bli tjatig. Om det skapas ett socialt tryggt nätverk runt aktiva, såsom föräldrar, träningskamrater, tränare, managers osv så att det alltid finns några som alltid ser människan och inte idrottsmannen eller kvinnan som bara en stjärna, så finns alltid grundtryggheten.

Hur motiverar du dina aktiva när det går tungt för dem?
- Det är då det visar sig om man verkligen är en bra tränare eller coach. Det är alltid lätt att åka med på en räkmacka. Därför tror jag det är ganska bra att leva efter, "Ödmjukhet i medgång och tålamod i motgång". Att motivera aktiva som har det tungt innebär att stötta i alla sammanhang, att hela tiden hitta rimliga utvecklingsmål på den nivån de befinner sig just för tillfället.

Några andra av dina adepter, Jenny och Susanna Kallur verkar ha tagit ytterligare ett steg framåt. Hur skulle du förklara deras framgångar? Vad gör de unika?
- Ska jag vara ärlig vet jag inte om jag ska svara på det efter att vi har samarbetat i 6 månader. Men om jag ända ska försöka så är det självklart att även de har alla delar i begreppet talang. Att de sedan har en träningsbakgrund med gymnastik i botten och samarbetet med Benke Blomqvist under sju år som skapat detta. När sedan Karin Torneklint hemma i Falun och vi i Växjö kommit in i bilden har det kanske gett ytterligare en nytändning. Men även i deras fall tror jag att entusiasmen och glädjen att få göra det man älskar ger en positiv spiral som bara blir positiv.

Hur går du tillväga när du får en ny aktiv som du ska träna? När ni kommer överens om vilka mål ni vill uppnå och vägen dit?
-Helt beroende på ålder. En femtonåring jag är tränare för kommenderar jag nog ganska mycket, I fallet med Sanna och Jenny innebär det att vi måste hitta en väg tillsammans som utgår ifrån deras tidigare erfarenheter. Grunden är att lära känna varandra oerhört väl. Att bli en kompis med pondus. Att i en tränar / aktivrelation gå från att vara "tränare" till att bli "rådgivare" där den aktive måste känna sig själv bättre och bättre för varje år. Jag som tränare skriver fortsättningsvis program, medverkar i träning, blir kanske bollplank i andra frågor. Ju äldre den aktive blir desto mer måste man medverka i besluten. Jag kan inte känna hur den aktive känner i sin kropp.

Vilka ingredienser tycker du att ett välbalanserat träningsprogram ska innehålla. Vad bör man tänka på när man utformar det?
- Det är helt individuellt baserat beroende på ålder, fysiska förutsättningar och tyvärr kanske även beroende på praktiska bitar som lokaler. Det viktigaste tycker jag ändå att man tar ETT och RÄTT steg i taget. Måste tyvärr konstatera att när man får aktiva i 15-16 årsåldern är deras fysiska grundstatus inte överensstämmande med vad de presterat rent idrottsligt. Det är bara att träna grundfysik under ett år, för att kunna börja träna för att bli bra. Det kan vara grymt för en 15 -åring, men det är nödvändigt om det ska fungera på längre sikt.

Agne poängeterar vikten av att skapa sig en röd tråd som man följer, att självklart ta influenser utifrån hela tiden, dock utan att glömma bort sin röda tråd och sin filosofi.
- Sedan tycker jag att det är rätt viktigt att träna "svart eller vitt",så det inte blir grått. Att man vet vad det är man tränar så det inte blir en grå massa av allt. Är man i träningssäsong då tränar man. Är man i tävlingssäsong så tävlar man. Detta är något upplevt som ett problem i lagidrotterna att belastningsnivån blir högre under den period när det ska presteras.

Vilka tror du är de vanligaste misstagen som oerfarna tränare gör?
- Det är oerhört lätt att snabbt bestämma sig att "detta är enda vägen". Lyssna och ta intryck av andra innan du skapar dig en egen väg. Var alltid också medveten om att det finns många andra vägar som bär till målet, din väg är förhoppningsvis en.
- Att vi tränare är till för verksamheten och de aktiva vi jobbar med. Vi får aldrig vara större än det vi gemensamt ska verka för.
- Vara medveten om att alla delar måste finnas med. Vi kan vara hur bra tränare som helst, vi måste också se till att alla andra delar också ska fungera för att det ska bli en helhet.

När känner du som tränare störst lycka?

- När varje aktiv utvecklas. Det spelar inte så stor roll vem det är. Att man känner att vi har faktiskt gjort något tillsammans.

Har du några allmänna tips du vill dela med dig av till andra ledare?
- Försök att göra det omöjliga möjligt., Se möjligheterna, finns dem inte, skapa dem. Skapa dig en röd tråd, ta in nya influenser med följ din röda tråd. Med alla du jobbar, skapa en helhet och trygghet där det är idrotten och människan i centrum med människan först. Se alltid utvecklingsmål. Resultatmål är för mig inga mål - det är begränsningar.

Vi tackar Agne Bergvall för intervjun och önskar honom lycka till i framtiden!

{moscomment}

Vill ni arrangera en internationell tränarkurs?

Vill ni arrangera en internationell tränarkurs?

Vi söker fotbollsklubbar som vill vara med och arrangera tränarutbildning med internationella storklubbar uunder 2014.

Read more

Ordna en spansk spelarcamp i sommar!

Ordna en spansk spelarcamp i sommar!

CoachenEvents planerar att genomföra ett antal camps för spelare under 2014 och söker nu fler föreningar att samarbeta med.

Read more
Template Settings

Color

For each color, the params below will be given default values
Blue Oranges Red

Body

Background Color
Text Color

Header

Background Color

Spotlight3

Background Color

Spotlight4

Background Color

Spotlight5

Background Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction